05 februari

Wethouder Simons ontvangt lesmap Voel je goed! uit handen van eerste deelnemer

Vandaag is in de gemeente Rotterdam de aanpak Voel je goed! officieel van start gegaan. Tijdens de feestelijke aftrap ontving Robert Simons persoonlijk de lesmap van de bijbehorende cursus. Voel je goed! is een unieke samenwerking tussen Diëtistenpraktijk HRC, WMO Radar en Taal voor het Leven om volwassenen te ondersteunen gezonder te leven.

Actie vereist

In de gemeente Rotterdam kampt de helft van de volwassenen (50%) met overgewicht. In Rotterdam is ruim een op de zes inwoners in de leeftijd tussen 16 en 65 jaar laaggeletterd (16%). Voor volwassenen met overgewicht die moeite hebben met taal, kan afvallen extra lastig zijn.

Zij hebben behoefte aan informatie en adviezen in eenvoudig Nederlands. Robert Simons, wethouder Stedelijke ontwikkeling en Integratie: “De Oostenrijkse filosoof Ludwig Wittgenstein: De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld. Zo zie ik het ook. Met taal versta je elkaar. Spreek je de taal niet, dan kun je niet meedoen.”

Hoe het werkt

Voel je goed! wordt aangeboden in Rotterdam en wordt zo veel als mogelijk gegeven in de buurt waar de deelnemers wonen en/of geworven zijn. De diverse gezondheidscentra waar de diëtisten werkzaam zijn, zijn hiervoor uitermate geschikt.

Getrainde vrijwilligers van WMO Radar begeleiden kleine groepen deelnemers bij het beter begrijpen en toepassen van algemene informatie over gezonder eten en meer bewegen. Deelnemers krijgen gedurende een half jaar adviezen en 20 gratis lessen (een les per week). Diëtisten van Diëtistenpraktijk HRC geven in deze periode vijf keer individuele eet- en beweegadviezen in eenvoudige taal. Afhankelijk van de situatie van een cliënt, worden de kosten wel of niet vergoed.

Deelnemer Nathalie Stuut: “Voel je goed! is hartstikke top. De diëtist geeft mij adviezen en in de cursus hebben we de tijd om op een langzame manier nog meer over gezond leven te leren. We leren bijvoorbeeld welk eten wel of niet gezond is. Het is ideaal.”

Experimentele aanpak

Voel je goed! is een experimentele aanpak, die de eet- en beweegadviezen van een diëtist en groepslessen gezondheidsvaardigheden van een vrijwilliger combineert. Deze lessen zijn toegepast op gezonder eten, meer bewegen en taal. Met als doel een gezonder leven. Een extern bureau onderzoekt het effect van Voel je goed!.