08 maart

Verkiezingsdebat: “Een heldere politieke boodschap vertellen, is lastig”

Een verkiezingsboodschap vertellen in begrijpelijke taal is lastig, maar niet onmogelijk. Dat bewezen politici in Hilversum tijdens de ‘Verkiezingsbijeenkomst in gewone taal’ op woensdag 7 maart. Zij voerden pittige debatten met vmbo-scholieren. Nelleke Degenhart (PvdA) werd door de jury aangewezen als meest begrijpelijke politicus. Shanice van de Kamp won de prijs voor beste debater.

Gruwelijke argumenten

“Als je roken in de hele stad verbiedt, gaan mensen dealen in sigaretten. Dat moet je niet willen”, aldus een van de vmbo-scholieren van de Hilversumse De Savornin Lohman-school. Acht van hen debatteerden op 7 maart mee in de Burgerzaal van het Raadshuis in Hilversum. Zij bogen zich over twee stellingen: Moet roken overal in Hilversum verboden worden? En: Mensen die een uitkering krijgen moeten verplicht aan het werk worden gezet. De stellingen leverden veel argumenten op, die de scholieren met passie verwoordden. “Dat deden ze heel goed”, liet Sandra van Rijkom, wethouder van de gemeente Wijdemeren, namens de jury weten. “Je kon niet om ze heen. We zijn echt trots op hoe zij het gedaan hebben.” Volgens haar mochten de argumenten soms wel iets minder “gruwelijk” zijn. “Er werd bijvoorbeeld vertelt dat mensen die niet meer mogen roken door de stress in zichzelf gaan snijden, of dat mensen zonder armen en benen straks verplicht moeten werken en anders geen uitkering krijgen. Dat mag best wat minder heftig.”

Volgens de jury was Shanice van de Kamp de beste debater, mede doordat ze goed werd gesteund door de rest van haar team. “Dat had ik niet verwacht. Ik dacht zelf dat ik niet top was”, aldus Shanice, die op 16 maart ook meedoet aan het landelijke debattoernooi voor vmbo’ers. “Dan probeer ik nog meer te improviseren. Ik merkte dat veel dingen tijdens dit debat spontaan bij me opkwamen en dat ging best goed.”

Dichter bij elkaar

Het Verkiezingsdebat in gewone taal is een initiatief en samenwerking van Stichting Lezen & Schrijven, het Nederlands Debat Instituut, De Savornin Lohman-school in Hilversum, gemeente Hilversum en Regio Gooi en Vechtstreek.

Volgens Yannick Servais van Stichting Lezen & Schrijven dient het debat twee doelen. “Aan de ene kant willen we politici bewust maken van begrijpelijke taal. Aan de andere kant willen we vmbo-scholieren en laaggeletterden meer politiek bewust maken. Zij voelen zich vaak buitengesloten door politici. Ze hebben het idee dat de verkiezingsprogramma’s niet over hen gaan. Dat komt omdat de taal van politici meestal te moeilijk is. Met dit debat willen we politici en de scholieren dichter bij elkaar brengen en de verkiezingen zo toegankelijk mogelijk maken.”

De politicus die daar tijdens de debatavond het beste in slaagde was PvdA’er Nelleke Degenhart. Zij pleitte in haar verkiezingspresentatie van één minuut onder andere voor meer leefbaarheid en betaalbare woningen. Ook gaf ze tijdens het debat over roken eerlijk toe dat ze zelf ook weleens een sigaret opsteekt. “Ze bracht haar boodschap heel helder over”, aldus Van Rijkom namens de jury, waar onder andere ook een ex-laaggeletterde/Taalambassadeur en een taalcursist in zaten. “Dat was helaas niet bij alle politici zo. Soms kwam er wel erg veel informatie in één minuut voorbij. Het is ook niet makkelijk. Je moet goed nadenken over hoeveel informatie je meegeeft en of het aansluit bij de doelgroep. Gelukkig hebben de politici daar vanavond een goede stap in kunnen zetten.”