21 februari

Primeur Bergen op Zoom: verkiezingsprogramma op cd

“Ik kan alleen maar tegen de andere politieke partijen zeggen: volg dit voorbeeld.” Kiekie Peijs van het Taalhuis in Bergen op Zoom is ronduit enthousiast over het initiatief van het plaatselijke CDA om het verkiezingsprogramma uit te brengen op luister-cd.

Bedoeld voor mensen met een visuele handicap. Maar ook voor wie moeite heeft met lezen. En dat is in de gemeente Bergen op Zoom zo’n 12 a 15 procent van de bevolking. Kees Spikker van de Stichting Wévigé nam het eerste exemplaar van die luistercd woensdag in ontvangst. En beluisterde ter plekke meteen een stukje. Hij prees het initiatief.

“We hebben van ons verkiezingsprogramma een boekje gemaakt. Maar voor veel mensen is het toch een struikelblok om dat te lezen”, vertelt CDA-lijsttrekker Annette Stinenbosch. “Luisteren kun je doen tijdens het aardappels schillen of het strijken. Of tijdens het lopen.” Iets dat volgens het CDA niet alleen mensen die moeite hebben met lezen zal aanspreken. Of mensen met een visuele handicap zoals Spikker. Maar ook jongeren. “Ik hoop ook dat we respons krijgen op wat we hebben gedaan.”

Het Taalhuis zet zich vanaf 2016 in voor mensen die moeite hebben met lezen. Op een wekelijks spreekuur melden zich mensen. “Wij proberen hen zo goed mogelijk door te verwijzen”, aldus Kiekie Peijs. Achter dat Taalhuis gaan onder meer organisaties als de ROC West-Brabant, de Stichting Lezen & Schrijven, WijZijn Bergen op Zoom en de bibliotheek schuil.

Formule 1

De Stichting Wévigé zet zich al dertig jaar in voor mensen met een visuele handicap. In juni wil de organisatie daarom een dag houden waarop de jongste ontwikkelingen op het gebied van hulpmiddelen worden gepresenteerd. Kees Spikker vertelde woensdag dat veel mensen baat hebben bij het gesproken woord. “Ik ben vroeger begonnen met cassettebandjes, later kwamen er cd’s. Daarop is zowat alles te krijgen. Ik heb me pas nog geabonneerd op gesproken versie van een blad over de Formule 1.”

Het CDA heeft zo’n 50 luistercd’s laten maken. Ze zijn te verkrijgen via de website van de politieke partij.