08 maart

Drukbezochte vrouwenavond in Utrecht brengt de politiek dichterbij

In een afgeladen Theater Stefanus in het Utrechtse Overvecht kwamen op woensdag 7 maart ruim honderdvijftig vrouwen samen om met vrouwelijke Utrechtse kandidaatsraadsleden in gesprek te gaan. Het werd een avond over meedoen en je stem laten horen, vol pittige gesprekken en inspirerende verhalen.

Gewone taal

De vrouwenavond, georganiseerd door Stichting Lezen & Schrijven en ProDemos, vindt plaats op de avond voor Internationale Vrouwendag en twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ook is het volgend jaar precies honderd jaar geleden dat vrouwen in Nederland kiesrecht kregen. Van de 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden, is meer dan de helft vrouw.  Vrouwen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen zijn minder goed of niet op de hoogte van de verkiezingsprogramma’s en minder geneigd om te stemmen. Mede hierom heeft Stichting Lezen & Schrijven samen met ProDemos een Verkiezingskrant in gewone taal uitgebracht.

Quiz

Een van de vrouwen die jarenlang niet kon meedoen in de maatschappij is Taalambassadeur Yvonne Geers. Zij vertelt aan de aanwezigen hoe belangrijk het voor haar was om iets te doen aan haar laaggeletterdheid. Brahim Fattah, adviseur bij ProDemos neemt het stokje over met een quiz over de gemeenteraadsverkiezingen. Zijn algemene boodschap is: Stemmen = meedoen! ProDemos staat letterlijk voor: ‘voor het volk’. Het kennisniveau van de aanwezige vrouwen over de gemeenteraadsverkiezing werd door midden van een quiz getest. Kun je alleen stemmen tijdens kantooruren? Mag iemand van het stembureau je helpen met stemmen? Mag je stemmen als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt? Brahim eindigde met de oproep om 21 maart naar de stembus te gaan.

 

Zeepkist

Een belangrijk doel van deze avond is om de politiek dichterbij te brengen. Er zijn van negen politieke partijen een of meer vrouwelijke kandidaten aanwezig om in gesprek te gaan met de vrouwen. Voordat ze dat doen mogen ze anderhalve minuut op een zeepkist staan om antwoord te geven op drie belangrijke vragen: wie zijn je vader en moeder? Waarom ben je de politiek ingegaan? Wat doet jouw partij voor vrouwen? Een pitch van anderhalve minuut met het antwoord op die drie vragen blijkt een uitdaging!

In gesprek met…

Dan is het tijd om bij elkaar aan tafel te schuiven. Iedere vrouw heeft haar eigen verhaal en vragen. Thema’s die hun bezighouden zijn onder andere solliciteren, de zorg, het onderwijs en eenzaamheid. Zo vertelt deelneemster Floor over haar man, die in een verpleeghuis verblijft. De zorg daar vindt ze erg slecht. Wat gaat de politiek daar aan doen? De politici lichten het standpunt van hun partij toe en stellen vragen ter verduidelijking. Floor is blij met deze avond: “Ik vecht voor de zorg. Ik heb mijn verhaal kunnen doen en informatie gekregen. Ik wist al op wie ik ging stemmen en dat is door deze avond denk ik niet veranderd.”

Opbrengsten

Tijden de bijeenkomst was gelegenheid om aan te geven dat je geïnteresseerd bent in een taalcursus of taalvrijwilligerswerk. Diverse vrouwen hebben hier gebruik van gemaakt en gaven aan beter te willen lezen, schrijven en/of te willen werken aan hun digitale vaardigheden. Daarnaast werden de vrouwen geënthousiasmeerd om aan de slag te gaan als taalvrijwilliger. Toekomstige taalvrijwilliger: “Als ik iets kan betekenen voor een ander, zodat deze persoon bijvoorbeeld zelfstandig kan gaan stemmen, doe ik dat graag”

Educatie voor Vrouwen met Ambitie

Deze avond werd georganiseerd in het kader van EVA (Educatie voor Vrouwen met Ambitie). Stichting Lezen & Schrijven werkt samen met lokale partners aan dit programma om de basisvaardigheden van vrouwen te verbeteren, zodat zij hun arbeidsmarktpositie en daarmee hun kansen op economische zelfstandigheid kunnen vergroten.

Voor meer informatie over de mogelijkheden voor EVA bij uw organisatie kunt u contact opnemen met Radj Ramharan via radj@lezenenschrijven.nl.

(foto’s: Niranyana Fotografie)